Ne žalosti se, Allah ti neće ništa uzeti, a da ti neće dati bolje od onoga što ti je uzeo, ako se strpiš i budeš se nadao Njegovoj nagradi. Sljedeći su hadisi-kudsiji samo primjer nadomješta ja od Allaha: “Kome oduzmem vid, pa se on strpi, to ću mu nadomjestiti Džennetom”; “Kome uzmem dragu osobu na ovom svijetu, pa se on nada nagradi zbog toga, dat ću mu Džennet kao nadomještaj.”

Evlije, iskreni Allahovi robovi koji su bili iskušani na ovom svijetu, u Firdevsu će biti hvaljeni i dozivani: “Mir vama neka je za ono što trpjeli ste! Divna li je Kuća najsretnija!” (Er-Ra’d, 24).   Čovjek mora imati na umu vrijednost nadomještaja i nagrade, pa neka čita sljedeće Allahove riječi: “Takvim pripadaju blagoslovi od njihova Gospodara, i milost. Takvi su na Stazi pravoj” (El-Bekara, 157). Blago onima koji su podnosili iskušenja, i radosne li vijesti nevoljnicima!

Život je izuzetno kratak, a ovosvjetske su ljepote bezvrijedne; ahiret je bolji i vječniji, i tamo, na ahiretu, bit će pošteđen patnje onaj ko se ovdje, na dunjaluku, patio; ko se ovdje trudio, tamo će ugodnim životom živjeti. A onima koji su odani dunjaluku, onima koji ga vole više od svega i njemu se predaju, takvima, nadasve, teško pada ako ih mimoiđe kakva ljepota ili užitak na ovom svijetu, i oni, s druge strane, neophodno doživljavaju nezamislivo velike nesreće, jer za njih postoji samo ovaj svijet, ničemu mimo njega ne posvećuju pažnju.

O ti koji si iskušan nesrećom, ništa te nije mimoišlo, ti si dobitnik! Allah te je iskušao da bi prema tebi milostiv i blag bio, da bi te nagradio. Nevolja ima za rezultat da te očisti i uzdigne iznad ostalih l judi.