Razborit, vješt čovjek nesreću pretvori u dobitak, dok neznalica, kukavica, od jedne nesreće napravi dvije. To nije samo teorija. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, istjeran je iz Meke, pa se nastanio u Medini, gdje je uspostavio državu koju je historija unijela u svoje stranice; Ahmed b. Hanbel bio je utamničen i udaran bičem, pa je postao autoritet među učenjacima ehli-sunneta; šejhulislam Ibn Tejmijja također je bio utamničen, pa se u tamnici još više usavršio u islamskim znanostima; Es-Serhesi je bačen u zapušteni bunar, odakle je svojim učenicima izdiktirao toliko pravnih pitanja da je to zauzelo ravnih dvadeset tomova; Ibnul-Esir bio je nepokretan, i napisao je knjige “Ožamiul-usul” i “En-Nihajetu fi garibil-hadis”, najpoznatije i najkorisnije knjige u hadiskoj znanosti; Ibnul-Dževzi je prognan iz Bagdada, pa je u izgnanstvu usavršio kiraete; Malik b. er-Rejb obolio je od smrtonosne groznice, pa se posvetio pisanju poezije i napisao predivnu kasidu, ravnu svim kasidama koje su spjevali pjesnici za vrijeme Abasijske imperije; Ebu Zuejbu el-Huzeliju pomrla su sva djeca, i on ih je opjevao u zapanjujućoj, dotad nečuvenoj, kasidi kojoj je historija “ustala na noge”.

Kad dopadneš kakvog problema, usredsredi se na njegovu pozitivnu stranu, kao što od gorkog limuna napraviš slatku limunadu, ili kao što iskoristiš kožu zmije otrovnice, ili kao da te ujede akrep, pa ne kukaš, jer znaš da je tekućina koju je ubrizgao u tebe protivotrov zmijskoj tekućini. Često ljudima određena stvar nije povolji, ali Allah u njoj veliko dobro da.

Tu je i jedan izuzetno poučan primjer za ovo o čemu govorimo. Naime, vlasti u Francuskoj prije zloglasne Francuske revolucije utamničile su dvojicu pjesnika, optimistu i pesimistu. Prvi je pogledao kroz prozor tamnice i ugledao zvijezde, pa se nasmiješio, a drugi, pesimista, provirio je kroz prozor i pogled mu pade na blatnjavu ulicu, te zaplaka.

Opet ću ti ponoviti: u nesreći traži pozitivnu stranu, jer sušto zlo ne postoji, čovjek iz svega može izvući dobrobit za sebe, ostvariti pobjedu i zaslužiti nagradu na budućem svijetu.