Ovaj je svijet gorak, težak, nepojmljivo promjenjiv, pomućen, nosi brojne posljedice, a ljudi, opet, žude za njim. U svakom njegovom ukrasu: u djetetu, supruzi, prijatelju, ugledniku, kući, poslu itd. neophodno postoji nešto što čovjeku ponekad zagorča život. (Zato zlo koje se nalazi u određenoj stvari treba suzbiti dobrom koje se u njoj nalazi.)

Allah je odredio da na dunjaluku postoje sušte suprotnosti, vrste, oprečna mišljenja, različiti ljudi, dobro i zlo, radost i tuga … A na onom će svijetu dobrota i ono što je pozitivno biti odvojeni od nereda i zla: prvo će u Džennet, a drugo će u Vatru usplamtjelu.

U hadisu stoji: “Prokleto je sve što je na ovom svijetu, osim zirkullaha i onoga što je u skladu sa zikrom, te osim učenjaka i onoga koji stječe znanje.

Čovječe, živi u svojoj stvarnosti, a nemoj “lebdjeti” u svijetu mašte. Prihvati dunjaluk onakvim kakav on i jeste, navikni se na neprijatnosti, ta nećeš na njemu ostvariti sve što budeš htio, niti ćeš imati, između ostalog, savršenog prijatelja, jer savršenost nije odlika ovog svijeta. Također, nećeš imati ni savršenu suprugu. U hadisu stoji: ”Neka vjernik ne mrzi svoju suprugu vjernicu zbog kakve negativne osobine koja se nalazi kod nje, jer ako kod nje bude i prezirao odredenu osobinu, bit će zadovoljan drugim njenim odlikama.

Budimo umjereni, opraštajmo, prihvatimo ono što nam se nudi, zanemarimo ono što nam nije raspoložive, a ponekad čak i zatvorimo oči pred određenim stvarima, ne moramo sve primijetiti.

error: Content is protected !!