Neki ljudi ne spavaju jer se u njima naprosto “vode odlučujuće bitke”, saživljavaju se sa svim događajima, ljute se zbog poskupljenja namirnica, suše, inflacije itd., a, poslije svega, ostaje im samo briga, možda obole od čira na želucu, visokog krvnog pritiska, pa čak i od šećerne bolesti. Uvijek su uznemireni i potišteni, misleći da je svaki povik usmjeren protiv njih.

Dat ću ti savjet: nemoj dopustiti da te uznemiri svaka hrđava vijest, neka se dešava ono što se dešava, nemoj zbog toga “izgarati”. Zašto primati k srcu sve što svi jet priča?! Treba li svemu tome biti podložan, pa naposlijetku sebe upropastiti?! Ne treba, naravno.

Principijelni ljudi, oni koji slijede istinu, sve okrenu o svoju korist i iz svih dešavanja izvuku pouku, te im to poveća iman, dok ta ista dešavanja kod kukavica povećavaju strah i nemir. Niko, osim vjernika, spremnije ne može dočekati iskušenje i hrđavu vijest, jer je on smion, hrabar, odvažan, uvjeren, hladnokrvan, promišljen, širokogrudan … A kukavica se svakodnevno pati, očekuje posljedi ce određene nesreće, a često se radi čisto o uobrazilji.

Bit ćeš sretan i zadovljan ako ne dopustiš da te pokolebaju oni koji sumnjaju i ako se ne budeš žalostio zbog spletki spletkaroša. Budi čvrst poput planine, kojoj vjetrovi iskušenja ne mogu nauditi, pa će ti Allah pomoći i na tebe smiraj spustiti. A neka Svevišnji Allah milostivo pomogne onima čija srca, jer preferiraju dunjaluk, nisu postojana.