Šerijatom je propisano da se čovjek odvoji, to jest da se sustegne od zla, izbjegava zle ljude, besposličare i one koji su skloni smutnjama. To će ti pomoći da ostaneš smiren i da donosiš mudre, ispravne odluke.

Djelotvoran je lijek izbjegavati sve što čovjeka odvraća od činjenja dobra i od pokornosti Allahu, što su i dokazali oni koji se bave liječenjem ljudskih srca. Stoga ti i ja preporučujem da se držiš svoje kuće.

Ako se budeš sustezao od zla, besposlica i poroka, ispravno ćeš razumijevati stvari, bit ćeš bogobojazan, kajat ćeš se za počinjenje grijehe, spominjat ćeš Allaha …

No, ipak, pohvalno je miješati se s ljudima na skupnim namazima, džumama, predavanjima, međusobnom potpomaganju u činjenju dobra itd. To znači da treba maksimalno izbjegavati sijela na kojima se gubi vrijeme i čine neprimjerene stvari, s društvom koje je sklono smutnjama i lažima. Oni su slični kategoriji ljudi o kojoj Kur’an kaže: “I da su pošli s vama, ništa vam snage ne bi pridodati i samo bi vam na smetnji bili … ” (Et-Tevba, 47). Ako budeš nepažljiv, upropastit ćeš svoju duševnu uravnoteženost i sigurnost.

Čovječe, spasi se, plači nad svojim grijesima, pazi šta govoriš, i drži se kuće! Ako me ne poslušaš, svaki ćeš dan po nekoliko puta poželjeti da ne postojiš.

Polažem veliku nadu u to da ćeš se sobom zaokupiti i da ćeš iz kuće izaći samo radi lijepe riječi koju ćeš nekom uputiti ili radi nekog dobra koje ćeš učiniti, i rada će tvoj život imati smisla, nećeš gubiti vrijeme uništavajući svoj život, nećeš nikoga ogovarati, neće te nemir nagrizari, nećeš imati vremena slušati koještarije, niti ćeš imati vremena ružno misliti o drugim ljudima …

Oni koji su to probali znaju da je to tako; a ako neko ne posluša, pa se bude povodio za pretpostavkama i običnim svijetom, njega slobodno zanemari.